Pages

Monday, 25 November 2013

9 Teknik Betul Beri Susu Ibu Perahan (SIP) Oleh Pengasuh.

Susu ibu adalah makanan bayi dan kerjasama pengasuh amat diperlukan sepanjang 2 tahaun tempoh penyusuan. Panduan ini perlu anda berikan kepada pengasuh dengan harapan sedikit sebanyak dapat membantu dia mengendalikan penyusuan bayi dengan baik.

1. Elakkan memberi SIP jika bayi menangis.Pengasuh perlu tukar lampin, dakap dan bermain dengannya. Bayi mungkin hanya memerlukan perhatian pengasuhnya.

2. Lihat tanda-tanda bayi mahukan susu seperti kelihatan resah dan mula menghisap jarinya. Berikan SIP berdasarkan tanda-tanda tersebut dan bukannya mengikut jadual.

3. Berikan bayi minum secara menegak dan kepalanya diampu menggunakan tangan dan BUKANNYA lengan.

4. Gunakan puting botol susu bersaiz kecil.

5. JANGAN tolak puting ke dalam mulut bayi tetapi biarkan bayi memasukkannya sendiri ke dalam mulutnya.6. Biarkan bayi berhenti minum dan rehat pada setiap penyusuan. Ini boleh mengelakkan bayi minum terlalu laju.

7. Bayi yang akan menentukan bila dia patut berhenti minum. JANGAN paksa dia habiskan kesemua SIP yang ada di dalam botol.

8. Jika bayi kelihatan gelisah, minta pengasuh berikannya sesudu kecil SIP sementara menunggu anda pulang.

9. Pada waktu-waktu peralihan bulan (growth spurt) seperti usia bayi 3 bulan dan 6 bulan, lebih banyak SIP diperlukan bagi membantu pengasuh mengawal keaadaan bayi yang mungkin kerap meragam.

JOM beli baju kurung di Baju Kurung Shana
JOM beli vitamin semulajadi di Saya Suka Sihat Cergas

No comments:

Post a Comment

Copyright to Shahana Sharafaddin
Designed by UMIESUEstudio 2015