Pages

Tuesday, 27 August 2013

7 Kebaikan TIMUN

Tahukah anda TIMUN mempunyai banyak khasiat?
TIMUN sering menjadi ulam.Ia amat sedap di makan mentah dan ada juga yang dimasak bersama lauk lain.
Jom! kita lihat apakah khasiat TIMUN.



1. MATA
    Jika mata kita mengalami mata letih dan bengkak, tekapkan TIMUN yang dipotong bulat pada mata.
    TIMUN mempunyai sifat anti-inflamasi dan menolong kurangkan bengkak.


2. SISTEM PENGHADAMAN
    Kandungan air yang tinggi dan serat makanan dalam TIMUN membantu mengurangkan toksin dari         sistem     penghadaman.
    Jus TIMUN yang segar pula membantu mengurangkan masaalah ulser,pedih ulu hati dan gastrik.

3. GUSI DAN GIGI
    Jus TIMUN amat baik bagi kita yang ada masalah gigi dan gusi kerana ia adalah suber serat yang           baik.

4. RAMBUT
    TIMUN menbantu pertumbuhan rambut yang sihat dan bersinar kerana ia mengandungi silikon dan
    sulfur.

5. PENYAKIT
   *  Jus TIMUN bermanfaat untuk penyakit kencing manis. Ia ada hormon yang diperlukan oleh sel-sel        pankreas untuk hasilkan insulin.
    * Ia juga membantu melarutkan kencing dan batu karang jika kita minum dengan lebih kerap.
    * Jika jus TIMUN dicampur dengan jus lobak merah, ia membantu mengurangkan gout dan sakit             artritis dengan merendahkan tahap asid urik. TIMUN bakaya dengan vitamin                  
      A,B1,B6,C,D,folat,kalsium,magnesium dan kalium.
   * Beberapa jenis kanser yang berisiko tinggi seperti kanser payudara,kanser prostat,kanser rahim dan       kanser ovari dapat dikurangkan dengan pengambilan jus TIMUN

6. DIET HARIAN
   * Amalan makan TIMUN membantu mengatasi masaalah sembelit.
   * TIMUN bagus untuk menurunkan berat badan kerana kandungi kalorinya rendah tetapi inggi  
      kandungan air.

7. KULIT
   * Masker yang dihasilkan daripada TIMUN digunakn untuk mengatasi ketegangan kulit.
   * Kulit TIMUN membantu memberi kelegaan pada kulit yang disebabkan oleh sinaran matahari.

Tip
Jika anda ingin membeli TIMUN pastikan ia berwarna hijau tua dan keras bila dipegang.Elakkan ambil TIMUN yang terlalu masak(kuning) kerana biasanya ia mengandungi lebih banyak serat yang tidak larut dalam air.
 


No comments:

Post a Comment

Copyright to Shahana Sharafaddin
Designed by UMIESUEstudio 2015